Világjáró könyvmolyok

2016.sze.28.
Írta: Votisky Petra Szólj hozzá!

Étel és élet – szenvedély mexikói módra

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban című könyve.

„Minden nő múltja benne rejlik a receptjeiben. A személyes múlt éppúgy, mint a nemzet múltja.”

(Laura Esquivel)

Mindig érdekes volt számomra Mexikó, ahol számtalan népcsoport, kultúra és hiedelem keveredett az évszázadok során. Az ország mozgalmas történelme röviden:

Mexikó területén az Olmék Birodalom a Kr. e. 13. századtól, a Maja Birodalom a Kr. u. 4. századtól a 10. századig, míg az Azték Birodalom a 12. századtól 1521-ig állt fenn. A spanyol hódítók 1521-ben győzték le az aztékokat, és Mexikó Új-Spanyolország néven 300 évre spanyol gyarmattá vált. 1810-ben megindult a függetlenségi háború, és Spanyolország 1821-ben kénytelen volt Mexikó függetlenségét elismerni.

Tovább

A boszniai Anna Frank beszámolója Szarajevó ostromáról - Bosznia

Zlata Filipović: Zlata naplója

Zlata Filipović: Zlata naplója című könyve.

Miért ez az ország, ez a könyv?

Az alapötlet az volt, hogy ha már kihívás, akkor eredetiben olvassak. Bosznia egy közeli ország, ismerem a nyelvet és kézenfekvő választásnak tűnt. A könyvet Ann Morgan listáján találtam és azért választottam, mert egyrészt kortárs mű (olyannyira, hogy a szerző velem egykorú :-) ), másrészt mert az ismert boszniai írók jelentős regényeit már olvastam (pl. kötelező olvasmányként).

Miután kiválasztottam a könyvet, rá kellett jönnöm, hogy csak francia nyelven adták ki, ezen kívül megtaláltam még angol, magyar és szlovén fordításban. Ezek közül a magyart sikerült leggyorsabban beszerezni, úgyhogy azt olvastam el.

Tovább

Homok és arany országa - Csád

Joseph Brahim Seid: „Told by Starlight in Chad“

 Joseph Brahim Seid: „Told by Starlight in Chad“ című könyve.

Csádot véletlenszerűen választottam – azt gondoltam, izgalmas lenne számomra ismeretlen országról olvasnom. A választásom utólag sem bántam meg, sőt, a könyv olvasása után kedvet kaptam odautazni és személyesen is beszélgetni a helyiekkel (ami mondjuk a politikai viszályok miatt sajnos nem nagyon kivitelezhető... a nyelvi nehézségekről nem is beszélve…). A csádi nép a könyv olvasása után számomra nem csupán egy másik kontinens távoli országában élő idegen törzs, hanem a „mese-testvéreim“, akik a sok probléma ellenére is látják a szépet az életben, és akik büszkék a kultúrájukra. 

Tovább

Elhordott múltjaink - Fehéroroszország

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink című könyve.

Első országként Belaruszt választottam, ahogy mostanában hívják. Semmit nem tudtam róla, csak hogy a Szovjetunió része volt, majd a rendszer bukása után a FÁK tagállama lett. Ami szerintem fontos: ötszáz évig éltek különböző népek elnyomása alatt. Lengyel, orosz, német, szovjet megszállás egymást váltotta, így nem csoda, hogy a mindössze huszonöt éves demokrácia elég bizonytalan lábakon áll náluk.

Tovább

Négyesfogat - Ausztrália

Liz Byrski: Négyesfogat

Liz Byrski: Négyesfogat című könyve.

A könyvre véletlenül bukkantam rá, vagy talán nem is volt ez véletlen?! Tagja vagyok egy nemzetközi nőszervezetnek, melynek Liz is tagja. Itt hallottam a könyvéről, és azonnal megtetszett. Már akkor éreztem, ez a könyv rólam, rólunk szól – és nem is csalódtam. Hadd mutassam be először az írót! 

A színes egyéniségű írónő, Liz Byrski Londonban született, Sussexben nevelkedett, majd Ausztráliába költözött, és azóta is ott él. Kreatív írást és újságírást tanít a Curtin egyetemen. Író, újságíró és műsorvezető, eddig számos könyve jelent meg társadalmi kérdésekben és több díjat is kapott mind a rádiózás, mind a nyomtatott médiában végzett munkájáért. 

Tovább

Négy lakoma, ami megrendít, ellágyít, megnevettet és megerősít - Izrael

Meir Shalev: Négy lakoma

Meir Shalev: Négy lakoma című könyve.

Régóta érdekel a zsidó nép története, történelme. Ennek bizonyára a gyermekkoromban, a buchenwaldi koncentrációs táborban tett látogatásom során szerzett borzasztó élmény az oka.

Hányatott sorsukról számos, különböző műfajú könyvet olvastam.

Lenyűgöz, hogy a megpróbáltatásuk ellenére – vagy épp azért? - mennyi művészt és tudóst adtak a világnak. Az utóbbi időben arra is kíváncsi lettem, hogy miként él és érez, gondolkodik a saját világukról egy már Izrael földjén született zsidó embertársunk. Kutakodásom során akadtam Meir Shalev íróra.

Tovább

Az olvasás világnapja - avagy elindul a blog :-)

id-10052695.jpg

Már hetek óta lázasan készülődünk: olvasunk, írunk, szerkesztünk, hiszen egy klassz csapattal úgy döntöttünk, hogy egy év alatt "kiolvassuk a világot." Az ötlet Ann Morgan, angol író, szerkesztőnőtől van, aki egymaga olvasott el 2012-ben a világ minden egyes országából egy-egy könyvet. Mi pedig a Nők Külföldön csapatával szeretnénk ezt a kihívást végigcsinálni, ráadásul úgy, hogy lehetőség szerint több könyvet is elolvasunk egy-egy országból.

Tovább
süti beállítások módosítása