Négyesfogat - Ausztrália

Liz Byrski: Négyesfogat

Liz Byrski: Négyesfogat című könyve.

A könyvre véletlenül bukkantam rá, vagy talán nem is volt ez véletlen?! Tagja vagyok egy nemzetközi nőszervezetnek, melynek Liz is tagja. Itt hallottam a könyvéről, és azonnal megtetszett. Már akkor éreztem, ez a könyv rólam, rólunk szól – és nem is csalódtam. Hadd mutassam be először az írót! 

A színes egyéniségű írónő, Liz Byrski Londonban született, Sussexben nevelkedett, majd Ausztráliába költözött, és azóta is ott él. Kreatív írást és újságírást tanít a Curtin egyetemen. Író, újságíró és műsorvezető, eddig számos könyve jelent meg társadalmi kérdésekben és több díjat is kapott mind a rádiózás, mind a nyomtatott médiában végzett munkájáért. 

Választott hazáját leginkább börtönszigetként ismerjük, nem igaz? És, hogy miért is lett börtönsziget? Nos, az amerikai függetlenségi háborúban az angolok elvesztették újvilági gyarmataikat. Ennek következtében nem volt hova rakniuk a fegyenceiket, így a szemük megakadt Ausztrálián. Messze volt, nagy volt, víz vette körül – minimálisra csökkentve ezáltal a szökés lehetőségét. 

borito_negyesfogat.jpg

Az első telepesek 11 hajóból álló flottája, mintegy 1350 emberrel – katonákkal, fegyencekkel és hivatalnokokkal – a fedélzeten, 1788 januárjában érkezett Arthur Phillip kapitány vezetésével. Ma Ausztrália politikai értelemben az Ausztrál Államszövetség köznapi elnevezése, ez a hatodik legnagyobb területű ország a Földön; Ausztrália és Óceánia legnagyobb országa, és az egyetlen olyan ország, amely egy egész kontinensre kiterjed,. Az ország legnagyobb városa Sydney, mely Ausztrália délkeleti részén, a Tasman-tengernél található, és egyben Új-Dél-Wales állam fővárosa is. A várost, 1788-ban alapította Sydney Cove és Arthur Phillip, az első flotta két parancsnoka, akik az elítélt raboknak hoztak létre egy büntető kolóniát. 1901-ben Ausztrália, mint szabad államok szövetsége, a Brit Nemzetközösség tagja lett. Ám a szabadságot a „Fehér Ausztráliában” hívők gondolták csak természetesnek: a faji megkülönböztetés törvény által védett politika lett, amikor 1901-ben az ázsiaiak bevándorlását lehetetlenné tévő törvény megszületett. Átmenetileg Melbourne lett a főváros, de hogy véget vessenek a Sydney-vel való rivalizálásnak, az állam megvásárolta a leendő ausztrál főváros területét, és Walter Burley Griffin amerikai építészt megbízta Canberra felépítésével. Jelenleg Canberra Ausztrália fővárosa.

Ma Ausztrália 7 692 000 km²-en fekszik és körülbelül huszonhárom millióan lakják, kiterjedése három időzónányi távot foglal magába. Külügyi kapcsolódását erősen meghatározza, hogy 1973-ban Nagy-Britannia belépett az Európai Közösségbe, fő gazdasági partnere pedig Japán, és a bevándorlók fele is Ázsiából jön. Liberális, elfogadó ország. Itt él tehát Liz Byrski, aki a kérdésre, hogy miért kezdett el az idősebb korosztályról, az idősebb korosztálynak írni, az alábbiakat mondta: 

“Azért kezdtem el az idősebb nőkről írni, mert úgy tűnt, a népszerű regények nem nagyon adnak központi szerepet e korosztálynak. Hozzám hasonló nőkről akartam olvasni, akiknek érdekes, tartalmas életük van és megteremtik lehetőségeiket ebben a korban is. Rengeteg könyv van a húszas éveikben járó nőkről, egészen a negyvenes éveikben lévőkig, de azok a dolgok, melyek az ötvenedik életévüket betöltött nőket érdeklik, és amiket csinálnak, azok teljesen mások. Próbálom a valós életet visszatükrözni, összetett és érdekes karakterekkel, akik pozitív módon állnak életkorukhoz.”

Nem is hittem volna, amíg Liz könyve a kezembe nem került, hogy mennyire más a korombéli nőkről olvasni, olyanokról, akiket hasonló, vagy azonos problémák foglalkoztatnak, mint engem. És mennyire más az, amikor nem csak tökéletes fiatalokról olvashatok, hanem középkorú, kissé meghízott, lassan őszbeforduló hajú nőkről, akik úgy érzik, nem lehet ez a langyos víz az életük vége. Megpróbálnak tenni ellene, terveiket több-kevesebb siker koronázza, új munkahely, új szerelem és döbbenetes találkozások önmagukkal.

Nézzük hát miről is, kikről is szól ez a könyv. A “négyesfogat” Isabel, Sally, Robin és Grace – mindannyian ötven-egynéhány évesek, sikeresek… és nyughatatlanok. Valami mást akarnak. Megismerni nemcsak önmagukat, de múltjukat is, hogy megértsék végre a jelen problémáit. Majdnem két évtizede jó barátok, támogatják egymást a magánéleti és a munkahelyi válságban, – a szüleik halálakor, akkor, amikor a gyerekek elhagyják a szülői házat, a munkahely váltáskor, a politikai tevékenységben, a fogyókúrában és akkor is, amikor egy hajvágás pocsékul sikerül. 

És mégis! Valami nem az igazi egyikőjük életében sem. Isabel teszi meg az első lépést, amikor úgy dönt, hogy egy teljes évet lesz távol a családjától, hogy édesanyja nyomdokait követve bejárja Európát. Hamarosan Sally is elmegy San Franciscoba, hogy szembenézzen egy bűnös titokkal. Robin, nyomában egy titkos kapcsolattal, magányra vágyva vidékre megy. És Grace? Nos, Grace soha nem menne el egy teljes évre, de úgy gondolja, egy rövid vakáció Angliába még belefér. Aztán egyszer csak szembetalálja magát valakivel, akit alig ismer – önmagával.

A Négyesfogat, négy nagyon különböző utazás története, az életük virágjában lévő nők harcai előtti főhajtás.

 

A könyvbeszámolót készítette: Orbán Erika

http://betuveteseim.webnode.hu/