A rossz kislány csínytevései...

Mario Vargas Llosa: A rossz kislány csínytevései

Mario Vargas Llosa: A rossz kislány csínytevései című könyve.

Amikor könyvet kellett választani, nyilvánvaló volt, hogy – legalábbis részben – Közép-Amerikából fogok választani. Így esett a választásom egy perui íróra, Mario Vargas Llosára és az ő művére, A rossz kislány csínytevései.

Az 1936-os születésű író eddigi élete során, több országban élt és egyetemen is tanított. A könyvei témája sokszor önéletrajzi visszaemlékezései. Bővebben az életéről és műveiről itt tudsz olvasni

A könyv Lima egy nem túl előkelő negyedében indul, a hol megismerjük a helyi kamaszok életét és azt, hogy milyen felfordulást tud okozni két chilei lány. Akikről persze kiderül, hogy cseppet sem chileiek és így kitaszítottá válnak, de a fiúk, férfiak álmaiban továbbra is szerepelnek.

Ricardo a szépreményű „jó kisfiú” beleszeret az idősebbikbe. Vagy legalábbis azt hiszi, hogy szereti. Tettei mozgatórugója innentől a vágy, de mivel ő „jó kisfiú”, így ez a szerelem akkor nem teljesedik be. Ricardo álmait követve Párizsban dolgozik tolmácsként, amikor újra találkozik gyermekkori szerelmével.

A rossz kislány a kalandokat, a pénzt, a jólétet kergeti és ennek elérése érdekében bármilyen viszonyba belemegy, új azonosságot talál ki, bigámiát követ el. Ricardot menedéknek használja, hozzá menekül, amikor más férfiak megalázzák, megbántják, vagy a saját felelőtlensége miatt bajba kerül.

peru.jpg

Mindkettejük részéről egy függőség ez a kapcsolat, ami akár kispolgárian boldog is lehetne, ha odafigyelnének egymásra, megpróbálnák megérteni egymást és nem a saját álmaikat kergetnék. Ricardo még harminc év múltán is egy 15 éves kislányt keres, akit már nem találhat meg soha, a lány pedig a biztonságot keresi, amit megkaphatna Ricardotól a múlt illúziójáért cserébe, de ezt kevesli, mert számára a biztonság csak anyagiakban mérhető. Egyiküknek sem elég, amit egymásnak adni tudnak. Így egymás kihasználása marad több kontinensen és harminc éven keresztül. 

Ha egy bővebb összefoglalóra vagy kíváncsi, akkor látogasd meg ezt az oldalt

A könyv tetszett. Zseniálisan megírt korrajz a hatvanas-hetvenes évek tényleges és szociális, valamint kulturális forradalmairól. Remekül ábrázolja a kapcsolatok sokrétűségét, és hogy mennyire más jelentheti a boldogságot a kapcsolatban lévőknek. Mindkettejüknek más jelenti a kapcsolat kiteljesedését, a révbe érést, ebben sem találnak egymásra. Nem igazán tudnak beszélgetni az eltérő iskolázottság, neveltetés, szociális háttér miatt, nem együtt teljesednek ki a szexualitásban sem, nem ugyanazt várják egy kapcsolattól és az intimitás is csak pillanatokra jelenik meg, általában amikor a lány magatehetetlen. Ugyanakkor a könyv végére mégis egymás által találják meg a megnyugvást, így az olvasó – ha akarja – elhitetheti magával, hogy happy end a vége. 

Azért ezt a könyvet választottam, mert a tartalom alapján egy érdekes, egzotikus helyeken játszódó igényes romantikus történetnek tűnt, tökéletesnek utazáshoz, munkába járáshoz. Valóban egzotikus helyeken játszódik a könyv, de romantika sehol nincs benne. Romantikus gesztusok talán, de az sem sok. Természetesen ajánlom elolvasásra, mert a maga nemében rendkívül jól megírt könyv, de senki ne számítson könnyed nyári strandolvasmányra.

A könyvbeszámolót írta: K.E.A.