Világjáró könyvmolyok

2016.dec.30.
Írta: Votisky Petra Szólj hozzá!

Egy teljes kör Kongóban - Kongói Demokratikus Köztársaság (Zaire)

Frederick Yamusangie: Full Circle

Frederick Yamusangie: Full Circle című könyve.

Ezt a könyvet, meg tulajdonképpen az országot is azért vállaltam el, mert az első négy vállalásom után és azokkal ellentétben szerettem volna egy olyat, amihez nem kell hosszas kutatómunka, nem kell a bőséges vagy éppen a szűk választékból keresgélnem, és elérhető az általam olvasott nyelveken. Ann Morgan listáján szerepelt a könyv, és a Book Depository-ról rendelhető.

Egy nagyon vékonyka könyvről van szó, habár regénynek titulálják. Mindössze 83 nagy alakú oldalból áll. Meg kell, hogy mondjam így az elején, nem szerzett számomra maradandó irodalmi élményt. Már a mottóként szereplő Joseph Conrad-idézetnél gyanút foghattam volna. (Az egyetemen kötelezően ajánlott olvasmány volt a Heart of Darkness című eposza, aminek nem sikerült belopnia magát a szívembe.)

Tovább

Sakknovella - Ausztria

Stefan Zweig: Sakknovella

Stefan Zweig: Sakknovella című könyve.

Ausztriát meglehetősen jól ismerjük. Tudjuk, hogy történelme és kultúrája ezer szálon kapcsolódik Magyarországhoz, ismerjük gyönyörű természeti adottságait, elegáns barokk városait, hangulatos falvait és fantasztikus síterepeit. Az útikönyvekben felsorolt nevezetességek nem árulnak el mindent az országról, ugyanis számos olyan érdekes tény, információ van még, melyekkel tovább bővíthetjük Ausztriával kapcsolatos tudásunkat. 

Tovább

Legyen nekik dzsessz - Dominikai Közösség

Jean Rhys: Legyen nekik dzsessz

Jean Rhys: Legyen nekik dzsessz című könyve.

E könyv esetében első ízben szegtem meg azt a saját magam által felállított évtizedes szabályt, hogy angol nyelvű könyvet csak eredetiben olvasok. Az ok egyszerű: sok könyvet vállaltam be a kihívás keretében, sok ritkaságot is, így igyekeztem minél kisebb anyagi ráfordítással megúszni azt, amit lehet. Ezt a könyvet pedig a bookline.hu antikváriumából sikerült megrendelnem pár száz forintért.

A kötet válogatás Jean Rhys több különböző kiadásban megjelent novellájából, elbeszéléséből, melyek 1960 és ’76 közt láttak napvilágot. Magyar fordításban 1980-ban jelent meg Udvarhelyi Hanna tolmácsolásában. A kalandos életű írónő ezen novellái közül hatot találtam, ,melyek valamilyen formában dominikai, vagy legalábbis a Karib-térségből származó szereplőket tartalmaznak.

Tovább

Közöttük a tenger - Irán

Dina Nayeri: Közöttük a tenger

Dina Nayeri: Közöttük a tenger című könyve.

Ezt a könyvet nem én találtam. Ő talált meg engem. Állandó vendége vagyok a helyi könyvtárnak, legútóbb, amikor ott jártam ez a könyv félig kilógott a többi közül. Ösztönösen nyúltam érte, hogy visszatoljam, de amikor megfogtam, a könyv nem eresztett. Tudom, ez most kicsit misztikusnak hat, pedig nem az. Biztosan mások is érezték már, amikor megfognak egy ősi falat, hozzáérnek egy képhez, hogy az mesélni kezd nekik a kezeiken keresztül. Így jártam ezzel a könyvvel, mesélt nekem, s a mese felkeltette a kíváncsiságom.

Tovább

Az "ázsiai Kafka" - Dél-Korea

Han Kang: A Vegetariánus (The Vegetarian)

Han Kang: A Vegetariánus (The Vegetarian) című könyve.

Kihívást kerestem és motivációt, mikor úgy döntöttem, hogy csatlakozom a csoporthoz, amikor két másik ország mellett elvállalom Dél- Koreát is. A cél nem csak az volt, hogy teljesen új, általam nem ismert írókat ismerjek meg, hanem lustaságomat legyőzve végre elolvassak elejétől végéig egy könyvet angolul, nem kímélve magam az irodalmi nyelvezet nehézségeitől. 

Az országot és a kultúrát csak felületesen ismertem választottam előtt is, és ezen nem segített még az ikonikus dalával ("Gangnam Style") a dél-koreai zenész, Psy sem. Ugyanakkor mindig is vonzott sokszínűsége, zártsága, ami miatt valami titokzatos báj lengi körül.

Tovább

A szatíra zsonglőrje - USA

Vonnegut: Macskabölcső

Vonnegut: Macskabölcső című könyve.

A pongyolán csak Amerika-ként emlegetett Amerikai Egyesült Államok a világ egyik leghatalmasabb olvasztótégelye. Független szövetségi köztársaságként ötven tagállamot és egy szövetségi kerületet foglal magába, történelme folytán pedig a legelképesztőbb kulturális sokszínűség jellemzi. Mivel akkora, hogy Észak-Amerika teljes középső részét uralja (Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig, Kanadától Mexikóig), rengeteg gyönyörű helyet és fantasztikus programokat találni. Imádom a sokszínűségét, hogy mindenki az lehet, aki. Nem véletlenül van itt a Szabadság szobor – itt én is sokkal szabadabbnak érzem magam, mint otthon bármikor.

Tovább

Szex és vallás - Jemen

Ali Al-Muqri – Hurma

Ali Al-Muqri: Hurma című könyve.

Amikor beindult az országvadászat, mindenképpen olyan helyeket szerettem volna választani, melyekhez van valamilyen kötődésem. Mivel Európán kívül még sosem jártam, ezért a kapcsolat nem lehetett utazás ebben az esetben. Ehhez az országhoz az élet másik szépsége, a SZERELEM köt. :-) Életem első, gyerekkori szerelme (egy hétig tartott egy tábor erejéig) jemeni származású volt. Nagyon érdekes volt látni, milyen háttérrel érkezhetett Európába, milyen nevelésben részesülhetett.

Tovább
süti beállítások módosítása