Szex és vallás - Jemen

Ali Al-Muqri – Hurma

Ali Al-Muqri: Hurma című könyve.

Amikor beindult az országvadászat, mindenképpen olyan helyeket szerettem volna választani, melyekhez van valamilyen kötődésem. Mivel Európán kívül még sosem jártam, ezért a kapcsolat nem lehetett utazás ebben az esetben. Ehhez az országhoz az élet másik szépsége, a SZERELEM köt. :-) Életem első, gyerekkori szerelme (egy hétig tartott egy tábor erejéig) jemeni származású volt. Nagyon érdekes volt látni, milyen háttérrel érkezhetett Európába, milyen nevelésben részesülhetett.

Jemen az Arab-félsziget délnyugati peremén fekszik, az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országa. Bár az ókorban még gazdag civilizáció alakult ki területén kedvező kikötőinek köszönhetően, a későbbiekben Jemen számos háború színteréül szolgált, elszegényedése pedig ezzel párhuzamosan zajlott. Bár sokan nem tudják, 1990-ig Jemen két részre oszlott, ekkor került sor a demokratikus Jemeni Arab Köztársaság és a kommunista Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság egyesítésére. A lázadásoknak azonban ezzel sem lett vége, a legutolsó harcok 2015-ben kaptak lángra és jelenleg is tart a második arab polgárháború, immár a szomszédos Szaúd-Arábia beavatkozásával.
Jemen egy rendkívül konzervatív ország. Szigorúan büntetik, ha bárki nőket fényképez például. Kedvelt időtöltésük a katcserje rágcsálása, melyet a WHO 1980-ban kábítószernek nyilvánított. Érdekesség még az esküvő körüli hagyomány, mely a férfiak számára igencsak költségesnek bizonyulhat. A férfinak már a potenciális feleség megismerésekor ajándékot kell vinnie, majd meghatározott időszakonként továbbiakkal elhalmoznia választottját és annak családját. Az esküvő napját, melyet ’zöld napnak’ is neveznek a férj ruhájának színére utalva, hosszú, átlagosan 21 napos mulatozás követ. Az ünnepségről haza nagy valószínűséggel taxival jutunk másokkal osztozva a ’járaton’, hisz ez már csak így szokás.

locationyemen.PNG

Az író, Ali al-Muqri 1966-ban született Jemenben és 1985-től kezdődően újságírással foglalkozik. Kedvenc témái közé tartozik a szex, a háború és a vallás, melyek mindegyike megjelenik az általam olvasott könyvében is. Bár Jemenben él és alkot, könyveit Beirútban adatja ki. Hurma című regénye 2015-ben jelent meg és Franciaországban elnyerte a ‚French prize for Arabic literature ’ azaz az arab szerzők francia díját.


A történet középpontjában egy szigorúan konzervatív környezetben gyermekből felnőtté váló ’Hurma’ , lány-nő-asszony áll.

„The female is a Hurma before birth, in life and in death”. 

jemen_borito_2.jpgNeve ugyanúgy, mint arca az abaya mögött láthatatlan marad. Életébe, mint apró kis videókba tekinthetünk be. Mellette él hagyománytisztelő édesapja, a pornográfiát közelről ismerő nővére, Nura, valamint az egyik pillanatról a másikra a vallást ellenzőből hitbuzgó iszlamistává váló bátyja. Impotens férjét, a hagyományokhoz híven nem magának választja és sorsát akkor sem maga irányítja, amikor külföldön egy dzsihádista mozgalomnak lesz a közreműködője. A mozgalom érdekében férjével Szudánba, majd Afganisztánba utazik, ahonnan azonban egyedül tér haza. Miután négy évig nem hall férjéről válást kezdeményez. Ezután nagyon rövid időre megint feleség lesz, végül életét a tanításnak szentelve egyedül éli le.

„Yes, I’d changed. To be honest, I’d grown tired of dreaming about finding a man. I spent most of my time – days and nights, asleep and awake – dreaming of a man, a man to hold me tight, to make love to me until I cried out of pleasure”. 

Számomra megdöbbentő volt a könyv, nem nevezném könnyű olvasmánynak. A bemutatott iszlám világ komor, szabályokkal és korlátokkal teli világa nyomasztóan hat az ’európai lélekre’. Cselekményt nem sokat tartalmaz, inkább leírások halmazának nevezném, melyek mindegyike vallással és szexualitással gazdagon fűszerezett. Talán túlzottan is. Egy, az iszlám társadalmat bemutató tanulságos könyvre számítottam, de úgy érzem, az író több oldalt szentelt a szexuális utalások, részletek kifejtésére, mint magára a mondanivalóra. Ennek ellenére ajánlom mindenkinek a könyvet, érdekes bepillantást nyújt egy más, számunkra ismeretlen világba.

A beszámolót írta: P. Andrea