Az örök szerelem szigete - Kuba

Daína Chaviano: Az örök szerelem szigete

Daína Chaviano: Az örök szerelem szigete című könyve.

A kubai írónő könyvét a véletlen sodorta utamba. Először angol, majd magyar nyelven is elolvastam. De mielőtt elmerülnénk a könyv varázslatos világában, ismerkedjünk meg az írónő szülőhazájával.

Kuba, - avagy - hivatalosan a Kubai Köztársaság

Egy karibi szigetországhoz tartozik. Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista állama. Kuba államformája: de facto kommunista pártállam, de iure – a hatályos kubai alkotmány szerint – „független és szuverén szocialista munkásállam, egységes és demokratikus köztársaság formájában megszervezve”.

borito_angol_kuba.jpg

Kolumbusz Kristóf 1492-ben szállt partra a szigeten. Az azóta eltelt évszázadok alatt Kuba is megküzdött a saját árnyaival, rabszolga kereskedelem, kalózkodás, függetlenségi harcok tizedelték a népet. A 20. század elejére Kuba teljesen kimerült a harcokban, amelyekben közel 400 000 ember halt meg. A gazdaság romokban hevert, a szociális problémák pedig állandóan lázadással fenyegettek. 1959-ben hatalomra került Fidel Castro, aki sok mindent ígért, de semmit nem teljesített. Ehelyett a teljhatalmat egy 3-tagú triumvirátus (Fidel Castro, Raúl Castro, Ernesto Guevera de la Serna) vette át. Che Guevara vezetése alatt létrejött a kubai „gulág”, a kényszermunkatáborok rendszere másként gondolkozók számára és mindazoknak, akik nem értettek egyet a teljhatalmú triumvirátus elképzeléseivel. Az első Guanahacabibesben jött létre és döbbenet, de ezek a táborok még napjainkban is működnek. 2006. július 31-én Fidel Castro egészségi okokból, ideiglenesen átadta a teljes hatalmat öccsének, Raúl Castrónak. Miután sokáig államtitok volt az egészségi állapota, 2016. november 25-én bejelentették a halálát.

Daína Chaviano: Az örök szerelem szigete

Az általam választott könyv írója, Daína Chaviano 1957-ben született Havannában, itt töltötte gyermekkorát, tinédzser éveit. Majd több száz emberhez hasonlóan, ő is megértette Kuba nem az az ország, ahol élni lehet, így 1991-ben Miamiban emigrált, azóta is ezt a várost mondja otthonának. Az örök szerelem szigete című regénye, 2006-ban a legjobb spanyol könyvnek járó aranyérmet nyerte el Amerikában, és eddig 23 nyelvre fordították le.

borito_kuba.JPG

Aki ismer, tudja, hogy imádok olvasni, de amíg általában nem esik nehezemre becsukni egy-egy könyvet, ezt, nagyon nehéz volt letenni még csak kis időre is. Daína színes, varázslatos képet fest a XX.-i század Kubájáról. A lenyűgöző könyv, lüktető hangvételével és mágikus varázsával teljesen rabul ejti az olvasót. A főszereplő, Cecilia, a Kubát elhagyó, fiatal újságírónő, aki magányosan él Miamiban, és aki szeretne, de sehogy sem tud szabadulni gyökereitől. Ezért minduntalan visszatér, a Miamiban lévő Kis Havanna kerület egyik bárjába. Itt keres menedéket, és hallgatja egy titokzatos asszony lenyűgöző elbeszéléséit. Amália rég letűnt korokról mesél, a világ távoli zugaiból összekerült három család sorsát szövi egybe. Mesél egy kínai özvegyről, aki a családi isteneknél keres menedéket lánya számára, mesél egy afrikai rabszolganőről, aki magával hozza hazája ritmusait az elvarázsolt szigetre, és mesél egy rontás alatt álló spanyol család női leszármazottairól, akik a családi átokkal küzdenek. Amalia közös mesébe szővi e három oly különböző család életét és a sziget titkait. Gazdag történelmi ismeretek, ezoterikus megközelítés, lírai és romantikus szerelem, és az örökkön hangzó boleró ritmusára süllyedünk egyre mélyebbre a múltba. A múltba, mely kísértetház formájában jelenik meg időről időre, különös szellemlakóival. Cecilia a jelenések nyomába ered, megpróbálva megfejteni üzenetüket. A végén természetesen sikerrel jár, megismeri saját múltját, jövőbelátó nagymamája Delfína segítségével, aki ugyan már nincs az élők sorában, mégis is képes arra, hogy vigyázza szeretett unokája lépteit. S hogy a végül a mese hogyan fordul valóságba? Amalia, unokáját, egy jóképű kubai fiút küld Ceciliához. S hogy lesz-e ebből szerelem? Nos, nem árulhatom el, de őszinte szívvel ajánlom mindenkinek a könyvet, amely nem csak kellemes szórakozást nyújt, de megismertet bennünket Kubával, az ország lelkével, történelmével. S olyan világot tár elénk, mely annyira különbözik az európai kultúrától, hogy már-már meseszerűnek látjuk az egészet. 

Az írónővel készített interjúmat ITT olvashatjátok.

A beszámolót készítette: Orbán Erika

http://betuveteseim.webnode.hu/

www.alkotonok.hu