Világjáró könyvmolyok

2017.már.31.
Írta: Votisky Petra 1 komment

Egy eltitkolt élet - Írország

Sebastian Barry: Egy eltitkolt élet

Sebastian Barry: Egy eltitkolt élet című könyve.

A nyáron rátaláltam erre a kihívásra, és úgy éreztem, mintha rám szabták volna. A könyvespolcaimon sorakozó könyvek között képviselteti magát szinte minden stílus, kor, kategória, de legfeljebb talán tíz különböző ország. A kihívástól megkaptam a szükséges motivációt, hogy új írókat ismerjek meg olyan országokból, melyeknek a kultúráját és történelmét csak felületesen vagy egyáltalán nem ismerem. A választásom két másik ország mellett Írországra esett.

Tovább

Irodalom éjszakája március 30-án Budapesten

Március 30-án Budapesten ismét megrendezik az irodalom éjszakáját, ami formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a nagyközönséghez. Nyilvános felolvasásokon vehetsz részt különböző attraktív vagy egyébként nem látogatható helyszíneken.

Idén 22 ország irodalmát ismerheted meg Ausztriától-Törökországig. 22 helyszínen, 22 kiváló művész fog felolvasni az érdeklődőknek.

Tovább

Szerelemben, háborúban - Srí Lanka

Nihal De Silva: The Road from Elephant Pass

Nihal De Silva: The Road from Elephant Pass című könyve.

Nem ez az eredeti címe a könyvnek, amit olvastam, de annyira jellemző erre a történetre is, hogy kézenfekvőnek látszott ezt a címet adni ennek a kis írásnak. Srí Lankán élő ismerősöm, Chandi ajánlotta nekem azt a könyvet, melyről most beszámolok. De mielőtt belefognék, lássuk az országot, ahol a szerző született, s ahol maga a történet játszódik!

Tovább

Fény az óceán felett - Ausztrália

M. L. Stedman: Fény az óceán felett

M. L. Stedman: Fény az óceán felett című könyve.

Ha az ember elveszíti a feleségét özvegy lesz, ha a szülőjét, árva, ha a gyerekét… arra nincsen szavunk. A történet egy asszony veszteségével kezdődik, egy meg nem született kis élettel és miközben fájdalmát még feldolgozni sem volt ideje, a szél hangja gyereksírást hoz felé. Egy szigeten, ahol csak ketten élnek férjével, távol mindenkitől. Egy szigeten, ahol egész világukat egy világítótorony köré építették fel az 1900-as évek elején Ausztráliában.

Tovább

A Lolitát olvastuk Teheránban - Irán

Azár Náfiszi: A Lolitát olvastuk Teheránban (Reading Lolita in Tehran)

Azár Náfiszi: A Lolitát olvastuk Teheránban (Reading Lolita in Tehran) című könyve.

Képzeld el, hogy az 1970-es évek végén, frissen diplomázott egyetemi professzorként visszatérsz Iránba! Ártatlan hippiálmoktól telve te is támogatod, hogy Mohamed Reza Pahlavi diktatórikus, szabadságjogokat tipró uralmának véget kell vetni. 

Azonban hirtelen arra ébredsz, hogy egy újabb diktatúra vette át a hatalmat, az iszlám vallás végletekig kiforgatott, eltorzított köpenye mögé rejtőzve. 

Tovább
süti beállítások módosítása