Az érintetlen tájak lélegzetelállító szépsége – Izland

Audur Ava Ólafsdóttir: Ein Schmetterling im November (Egy pillangó novemberben)

Audur Ava Ólafsdóttir: Ein Schmetterling im November (Egy pillangó novemberben) című könyve.

Izland régóta felkerült az utazási bakancslistámra, ezért nagyon örültem, amikor a könyvek kiválasztásánál ez az ország szabad volt még, és le tudtam csapni rá. Örültem, hogy végre Izlandról nem csak úti leírásokat olvashatok, hanem egy regényen keresztül bemutatva ismerhetem meg az országot.

A könyvválasztásom amiatt esett Ólafsdóttir Egy pillangó novemberben című művére, mert a tartalomleírás alapján egy határozott nőről, egy kisfiúról és egy csodálatos barátságról szól a könyv, egy izlandi körutazás keretében. Gondoltam, ez pont megfelelő lesz, könnyed regény, miközben Izland tájait is megismeri az ember. Németül olvastam a könyvet, beszereznem egyszerű volt, a könyvesboltban rögtön le tudtam emelni a polcról. Az első német kiadás 2014-ben jelent meg, eredeti nyelven pedig 2004-ben Rigning í nóvember címmel.

Az írónő 1958-ban született Izland fővárosában, Reykjavíkban, és a párizsi Sorbonne egyetemen tanult művészettörténetet.

A történet meghökkentő fordulattal indul, és az egész regényen keresztül váratlan események történnek a két főszereplővel. Néha szívet melengető és vicces események, néha aggódásra okot adó fejlemények, mikor muszáj továbbolvasni, hogyan is fog folytatódni a sztori.

izland_1.jpgA könyv azzal kezdődik, hogy a fiatal főhősnőnk – aki fordításokból él és több nyelven is beszél, a magyart is többször megemlíti a könyvben – a szeretőjéhez tart, akivel épp szakítani szeretne. A szakítás megtörténik, de a szerető hamarabb kimondja a fájdalmas szavakat. A dráma azzal folytatódik, hogy a főszereplőnk hazamegy a férjéhez, de útközben elüt egy libát, amit meg akar sütni karácsonyra, de otthon is csalódás éri, mert a férj is közli, hogy váljanak el, mert a kolléganője gyermeket vár tőle. Ezek miatt a történések miatt elmegy egy jósnőhöz, aki megjósolja neki, hogy sok pénzt fog nyerni és hamarosan megtalálja élete férfiját, és ez a közeljövőben meg is történik. Így az események hatására elhatározza, hogy körbeutazza a téli izlandot, útnak ered a nagyszülei régi házához, hogy nyugalomra leljen.

Indulása előtt a legjobb barátnője kórházba kerül: ikreket vár, és az utolsó pár hónapot a kórházban kell töltenie. Megkéri, hogy addig vigyázzon négyéves süketnéma kisfiára, amíg ő a kórházban pihen. Így indulnak ők ketten útnak, a csalódott főszereplőnk, akinek a gyereknevelés nem tartozik az erősségei közé, de a barátságért mindent megtesz, hogy a kisfiúnak maradandó élményeket szerezzen a kalandos út során, illetve a kedves kisfiú, aki az út végére még kötni és olvasni is szépen megtanul. A viharos utazás során szoros barátság bontakozik ki kettejük között, összeszokott párossá alakulnak a végére a kezdeti nehézségek ellenére. Az út során több apróbb és nagyobb baleset történik, amikor valami csoda folytán egy szimpatikus, segítőkész úriember mindig felbukkan, hogy a bajbajutottaknak segítsen mind fizikailag, mind lelkileg. Egyiküknek férjpótló, másikuknak apapótló szerepet töltve be.

A könyv nyelvezete érdekes, illetve néha bonyolítja a megértést, hogy csak a barátnő és a kisfiú neve van megemlítve, az út során utukba kerülő emberek neve nem kerül felfedésre, így néha nehéz követni a történetet. Sok naplószerű visszaemlékezés elevenedik fel a főhősünk múltjából, illetve párbeszédek helyett inkább csak leírást használ az írónő. Illetve amit érdekesnek találok, hogy a könyv végén egy harmincoldalas recept illetve kötésleírás is megtalálható.

izland_2.gifA könyv végére Izlandról sok új dolgot nem tudtam meg, a központi téma inkább a szerelmi afférok, a barátság kialakítása illetve a kalandok leírása volt.

Ennek ellenére pár érdekes tény Izlandról, ami miatt engem nagyon vonz ez az ország:

  • Izland 103 ezer négyzetkilométerén mindössze kb. 328 ezren élnek
  • Izland fővárosa Reykjavík, ami 3105 kilométerre van Budapesttől
  • Izland bizonyosan a világ legjobb közbiztonságú országainak szűk köréhez tartozik
  • A sarki fény látványa – leginkább novemberben és február-március táján – elképesztő élmény lehet
  • Izland irigylésre méltó a tiszta levegője, vizei, az egészséges életmód és a friss halételei miatt
  • A geológiai csodák, gejzírek, vulkánok, gleccserek, vízesések, töménytelenül sok fotózni való akad
  • Érdekes a névválasztásuk: hagyomány, hogy nem használnak családnevet, hanem csak a születéskor kapott személyes nevet és az apa nevéből képzett apai nevet. (Jón fia – Jónsson)
  • A sziget körbeautózása a nemzeti 1-es úton 1332 km 

island_4.jpg

A beszámolót írta: Sz.Viki, Hamburg

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Route_1_(Iceland)  Flickr