Törött Pohár – Kongói Köztársaság

Alain Mabanckou: Törött Pohár

Alain Mabanckou: Törött Pohár című könyve.

Nehéz elkezdeni az összefoglalót, mert tele vagyok kettős érzésekkel. Eleve a könyvválasztás miatt is, mert bár az író Kongóban született, már francia állampolgár és bár a történet Kongóban játszódik, de témáját tekintve szerintem bármely más afrikai országban játszódhatna. Érdekes életutakat mutat be, de mégis inkább egy alkoholista zaklatott lelkivilágát ismerhetjük meg. Nincsenek mondatok, mintha egy hirtelen „brainstorming” lenne pár vesszővel és idézőjellel. Napokat mutat be, egyes szereplők életét, nekem mégis olyan érzésem volt, mintha egy hosszú gondolatmenet lenne az egész. A kihívás egyik érdekessége volt, és nem feltétlen pozitív értelemben.  Ha lehet ilyet írni, szerintem ez inkább fiús könyv, mint lányos.

Ebola, AIDS, nemi erőszak, törzsi viszályok, őrült diktátor, népirtó belga király és végeláthatatlan háború. Kongó történelmében szinte minden van, ami pokollá teheti egy ország életét. Kongó a Föld legrosszabban élhető országai közé tartozik és itt történt Afrika történetének egyik legnagyobb népirtása. A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ tizenkilencedik és Afrika negyedik legnagyobb népességű állama. A kontinens közepén a hidegháborúban a nagyhatalmak, utána pedig a környező országok játszóterévé vált: ásványkincseiért, termőföldjeiért vagy egyszerűen csak etnikai okokból folyt a harc. A gyarmati idők kezdete óta vagy idegen hatalmak elnyomása, vagy diktatúra, vagy véget nem érő polgárháborúk keserítette meg a teljes nyomorban élő kongóiak életét.

Alain Mabanckou Brazzaville, a Kongói Köztársaság fővárosának szülötte, költő és regényíró. Franciaországban rendkívül népszerű, 2006-ban Renaudot-díjjal jutalmazták irodalmi munkásságát. Egyke. Édesanyja, aki nem tudott olvasni, piaci árus, apja pedig szállodai alkalmazott volt. Hat afrikai nyelven (bembé, lingala, laari, munukutuba, vili, kamba) tud, franciául hatévesen tanult meg az iskolában. kongo.jpg

Törött Pohár című könyvének helyszíne, az Útrakelt Hitel egy non-stop nyitva tartó szutykos kocsma, aminek egyik törzsvendége vagy inkább jobb szó az, hogy bent lakója Törött Pohár, akinek tollából kibontakozik a történet. A tulajtól, Makacs Csigától kapott egy tollat és egy füzetet, hogy jegyezze fel ez itt lévők történeteit és persze a sajátját is. Törött Pohár iskolai tanító volt, de inkább alkoholista lett, sokszor depresszív, ami jellemzi a többi szereplőt is. Összetört életeket tár fel előttünk, mindezt jól átitatva alkohollal. Megismerhetjük az embert, aki pelenkát hordott, Csapocskát, aki nagyon hosszan és messzire tud pisilni, a büfés nőt, akit Kopasz Énekesnőnek hívnak valamint egy embert, aki Holdennek hívatta magát.

„imént megkérdeztem, hány óra, egy furcsa fickótól, aki innen a második asztalnál iszik, még sosem láttam itt, a pasas könyvet tart a kezében, és angol címe van, én nem beszélek ezen a nyelven, de látok a könyv borítóján egy rajzot, megvadult lovat ábrázol, nem tudom innen elolvasni a könyv teljes címét, csak az in the rye szavakat olvasom, a többit takarják a fickó kövér ujjai”

A történet inkább szórakoztató volt, mint nem, de sokszor volt olyan érzésem, hogy nem halad semerre és volt, hogy eszembe is jutott, hogy én most komolyan egy alkoholista fekete férfi kocsmai történeteit olvasom?

A beszámolót írta: Nóra.