Lucy – Antigua és Barbuda

Jamaica Kincaid: Lucy

Jamaica Kincaid:  Lucy című könyve.

Antigua és Barbuda parányi, független közép-amerikai szigetország a Szélcsendes-szigetek középső részén, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál. Az államot három sziget alkotja. Antiguát Kolumbusz Kristóf fedezte fel és nevezte el.

A Lucy Jamaica Kincaid életrajzi ihletésű regénye, mely Jamaica Amerikában eltöltött első pár évét mutatja be. Mindig is érdekeltek az életrajzi regények, ezért esett a választásom erre a műre.

Az író egy kis trópusi szigetről a nagyvárosba érkező lány szemével mutatja be a történetet, aki életében először jár távol az otthonától. A környezet, az időjárás, a nagyváros és az új otthon is mindenben eltér az eddig megszokottól, Lucy mindent apránként fedez fel. Ez a kontraszt és az összehasonlítás végig megmarad a könyvben.

antigua.jpg

Lucy egy hatfős családhoz érkezik, ahol napközben a négy kislányra vigyáz, este pedig egy helyi iskolába jár tanulni. Mivel sok időt tölt a család Lewis, az apa nélkül a Nagy-tavaknál fekvő nyaralóban, Lucy elkezdi megismerni Mariát, az édesanyát, aki szeretettel fogadja a lányt, ő eleinte mégis távolságtartó marad. Lucy és Maria személyisége teljesen eltérőek egymástól a kulturális különbségeknek köszönhetően, a fiatal lány sokszor nem is érti, hogy lehet valaki ilyen, mint Maria (aki persze csak úgy viselkedik, mint bármelyik nagyvárosi ember).

Egyfajta párhuzam alakul ki a történetben: ahogyan napról napra látjuk ahogyan Lucy egyre jobban érzi magát a városban, úgy hullik szét Maria és Lewis házassága. Lucy egy napon véletlenül meglátja Lewist ahogy éppen Maria legjobb barátnőjét megcsókolja a saját otthonukban, ami előrevetíti az elkerülhetetlent. antigua_lucy.jpg

Az idő előrehaladtával Lucy egyre jobban beilleszkedik az új környezetébe és honvágya is egyre csökken. Peggy személyében új barátra lel, akivel oly különbözőek, mégis nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Lucy és az édesanyja kapcsolata nem volt felhőtlen, amit Lucy visszaemlékezésein át ismerünk meg részletesebben. Az “új életében” Lucy teljesen elszigeteli magát az anyjától, 19 felbontatlan levelét végül olvasatlanul elégeti. A szíve mélyén soha nem bocsátja meg, amiért az édesanyja nem akarta őt és a fogantatástól kezdve nyűgnek érezte Lucyt.

A könyv végére a főhős eléri a teljes függetlenséget, felmond Mariánál és közös albérletbe költözik Peggyvel, így kezdve új életet.

A könyvet ajánlom elolvasásra azoknak, akiket érdekel Antigua és Barbuda, valamint az írónő életének ez a fejezete, amikor Amerikába költözött.

A beszámolót írta: Cz. Dóra