Holdciklus - Costa Rica

Oscar Núnez Olivas: Cadence of the Moon

Oscar Núnez Olivas: Cadence of the Moon című regénye.

Costa Rica Közép-Amerikában helyezkedik el, jelentése gazdag part. Hivatalos nyelve a spanyol. A Happy Planet indexe alapján a legboldogabb ország. Keleti partjait Kolumbusz fedezte fel, spanyol gyarmat volt 1821-ig. Costa Rica története békés és politikailag stabil.

Oscar Núnez Olivas nevéhez négy regény köthető. Az egyik, El teatro circular (1997) elnyerte az év Latin Amerikai Regény díját.

A könyvben Costa Rica első sorozatgyilkosságának története kerül bemutatásra. A sorozatgyilkosság félelemmel tölti el a békés Costa Rica-iakat. A gyilkos nőket támad meg, akiknek a nemi szerveit és mellbimbóját eltávolítja a haláluk után.  Az elkövető mindezt hidegvérrel és orvosi pontossággal végzi el. A gyilkos feltételezhetőleg 25-30 év közötti, egyetemi végzettséggel és orvosi ismeretekkel rendelkezik, továbbá részt vett katonai kiképzésben is. Akinek valószínűleg egy domináns vagy agresszív édesanyja van. Egy FBI profilozó segítségével, egy lépéssel közelebb kerülnek a gyilkos kilétéhez. De hogy tudnak elkapni egy gyilkost, aki nem hagy nyomokat és csak egy profil áll rendelkezésre? oscar_nunez_olivia.jpg

Ezzel egy időben az újságírókat is lázban tartja a történet és belevetik magukat a nyomozásba. Az egyik legnagyobb újság, El Matutino újságíróját egy besúgó is felkeresi azzal a történettel, miszerint egy baloldali militarista csoport áll az egész esemény mögött, amit az újságíró kételkedve fogad. Majd mélyebben beleásva magukat az ügybe egy érdekes összefüggésre jönnek rá az újságírók. A gyilkosságok idején mindig telihold volt. Ekkor lépnek kapcsolatba egy jósnővel, aki még egy hold imádó klubba is bevezeti az újságírókat, akik a válaszok után kutatva részt vesznek egy szeánszon.

Az újságírók a rendőröket is megkörnyékezik. Így kezdődik az újságírónő, Maricruz és a nyomozó, Gustavo kapcsolata. Aminek az lesz az eredménye, hogy a nyomozó gyanúba keveredik, hogy bizalmas és titkos információkat oszt meg az újságírónővel. Mindazok ellenére, hogy mindenki egy oldalon áll és a gyilkos nyomára szeretne bukkanni.

A történet tele van fordulatokkal, és a gyilkosság újabb és újabb részleteivel a történet egyre érdekesebbé válik, mindvégig izgalomba tartva az olvasókat. A történetben bemutatásra kerül az El Matutino újság is, aminek Amerikai igazgatója nehezen igazodik ki a Costa Rica-i viszonyokon. Próbál az újság támogatóinak kedvében járni, aminek ára a cenzúrázott cikkek és mérges újságírók, akik az igazságra próbálnak fényt deríteni. De mi is az újságírás, az igazság megörökítése vagy fikció? Ahogy egyik újságíró megfogalmazza, nem a tények számítanak, hanem hogyan van a történet megörökítve.

15 gyilkosság után sem akadnak nyomra a rendőrök. Az emberek egyre nagyobb félelemben élnek, amikor is a gyilkos életben hagyja áldozatait. A pár azt vallja a rendőrségnek, hogy a férfi fegyvert fogott rájuk és arra kényszerítette őket, hogy szálljanak ki a kocsijukból és fogságba ejtette őket. A gyilkos eközben a Bibliából idézett egy részt. Újabb részlettel kiegészítve a nyomozást, a rendőrök találnak egy feltételezett elkövetőt, aki nem más, mint az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb család egyik gyermeke. Vajon a rendőrség le meri tartoztatni a gyanúsítottat? Vajon, egy profil elég, hogy vádat emeljenek ellen? Illetve a hét év után megismétlődő hasonló gyilkosság elkövetője ki lehet?

 A beszámolót írta: Vicze Gabriella