A mongol hegyek között - Mongólia

Uuganaa Ramsay: Mongol

Uuganaa Ramsay: Mongol című könyve.

Immár sokadik könyvként került kezembe Uuganaa Ramsay Mongol című könyve. Mongólia régóta foglalkoztatja a fantáziámat, miután több cikket és videót láttam arról, milyen sok meghökkentő hasonlóság fedezhető fel a magyarok- és a mongolok nyelve, kultúrája között. Ki tudja, mi az igazság, mindenesetre az én érdeklődésemet felkeltette ez az ország.

mongol2.png

Mongólia Belső-Ázsiában található, fővárosa Ulaanbaatar, vagy Ulan Bator, mely a mongol Ulayanbayatur szóból ered, jelentése Vörös hős. Érdekessége, hogy 1639-ben vándorló apátságként alapították és 28-szor változtatott helyet, mielőtt jelenlegi helyzetét elfoglalta volna. Maga a mongol szó pedig bátrat jelent.
Egy elmélet szerint a fagylalt feltalálása a mongolok nevéhez köthető: a Góbi sivatagot télen átszelő lovasok táskájában cipelt állati belsőségekből készült krém megfagyott, a lovak mozgása hatására pedig erőteljesen összerázkódott. Innen terjedt el aztán Kínában, majd Marco Polo révén Olaszországban.

Az írónő, Uuganaa Ramsay Mongóliában született és nőtt fel. Angoltanárnak tanult, majd miután elnyert egy ösztöndíjat az Egyesült Királyságba költözött. Írni csak fia, Billy halála után kezdett, 2010-ben. Első könyve, a Mongol erről a fájdalmas eseményről szól.

mongol.png
A könyv számos ponton bepillantást enged az írónő gyermekkorába, a Mongol hegyek közé, a szokásokba, mely az ottani életet átszövi. Ezzel párhuzamosan haladunk a jelenben, Billy megfogantatásától a születésén, a betegségének kézzelfogható jelein át az elkerülhetetlen végkifejletig. Több szálon is érdekesnek tartom a könyvet. Egyrészt az a kontraszt, melyet a szemünk elé tár mongóliai és európai életének bemutatásával. Másrészt azok az anyai, szülői gondolatok, ösztönök, félelmek, melyek egy esetleges, vagy tényleges beteg gyermek megszülése és felnevelése körül felmerülnek, felmerülhetnek bennünk. 

Gyönyörű írás, mely biztosan mosolyt és könnyeket csal minden olvasó arcára.

A beszámolót írta: P. Andrea