Kétségbeesetten Dubajban - Egyesült Arab Emírségek

Ameera Al Hakawati: Desperate in Dubai

Ameera Al Hakawati: Desperate in Dubai című könyve.

A kihívás során az első angol nyelvű könyvem, jó érzés volt a szerző saját nyelvén olvasni. Betekintést kapunk az Egyesült Arab Emírségek sajátos világába, különböző társadalmi normákat és szociális kapcsolatokat ismerhetünk meg e könyv által.

Az Egyesült Arab Emirségek hét emírséget foglal magában: Abu-Dzabi, Adzsmán, Dubaj, el-Fudzsejra, Rász el-Haima, Sardzsa és Umm-el-Kavein. 1971 előtt úgy ismerték őket, hogy „fegyverszüneti államok”, utalva a britek és néhány arab sejk közötti 19. századi fegyverszünetre.

Az íróról nem sok információt lehetett beszerezni, az Ameera Al Hakawati álnév, azt nyilatkozta, azért írt álnéven, mert félelem nélkül szerette volna kiadatni a könyvét. Egy általa készített interjúból kiderül, hogy bár Angliában született, erős szálak fűzik az Arab Emírségekhez, nyolcévesen költözött oda.  A történet java részt barátai által megélt vagy itt-ott hallott történeteken alapul.

Dubaj a férfiaknak egyet jelent a pénzzel és a Maseratikkal, a nőknek viszont nagyszerű játszótér, ahol megtalálhatják a pénzes pasasukat, a kényelmes nyugodt életükhöz. Leila egy jó ideje tehetős férjet keres magának, lassan kezd kifutni az időből, hogy megtalálja a tökéletest és egyre kellemetlenebb helyzetekbe sodorja magát. Nadia a férjét követte Dubaiba, hogy az megvalósíthassa a hőn áhított karriert, bár választása nem volt. Élete egyre magányosabb és elszigeteltebb lesz és fény derül férje eltitkolt életére is. Sugar az Egyesült Királyságból és a múltja elől menekült ide, nem sejtve mekkora szerepe lesz egy másik nő életének az összeomlásban. Lady Lux a botrányos emirátusbeli örökösnő, aki mindent megtesz azért, hogy megcsúfolja az egész kultúrájukat, egészen addig, amíg kettős élete irányíthatatlanná válik és és a négy főhős élete akaratlanul is egymásba fonódik.

„Nem vagyok rá kész, hogy feladjam önmagam, és olyan életet éljek, amit mások terveztek el nekem, csak azért, mert történetesen lány vagyok, muzulmán és emirátusbeli… Ezek az érvek nem elég jók nekem. nem akarok egy olyan férfihoz menni, akit mások választottak ki nekem vagy egy olyan helyen élni, ahol nincsen választásom. A választás jogát akarom, Ahmed. Túl sokat kérek?”

 

 „A hívő arab férfiak gyakran túl konzervatívak ahhoz, hogy független nőt vegyenek feleségül, olyannal, aki idegen országban él a szülei nélkül, akinek megkérdőjelezhető a múltja, és akinek modern elképzelései vannak a házasságról, amelyek összeegyeztethetetlenek a férfiak hagyományos elképzeléseivel. Ami a maroknyi nem arab egyedülálló muzulmán férfiak csoportját illeti Dubajban, akik nyitottak  arra, hogy elvált nőkkel házasodjon, hányan vannak a megfelelő korban, rendelkeznek a megfelelő személyiséggel és a megfelelő keresettel?”

Érdekes világ bontakozik ki a luxushotelek árnyékában, ahol a négy kétségbeesett nő az igazságot, a szerelmet és önmagát keresi. Felfoghatatlan luxusban élnek, számomra érthetetlen fényűzésben, ahol a hagyományok látszanának fenntartása mindenek fölött áll, de a felszín alatt már semmi sem a régi.

A beszámolót írta: Nóra