Aypi meséje - Türkmenisztán

Ak Welsapar: The Tale of Aypi című könyve.

ak_welsapar_portrait.jpgEgy hozzánk nem oly távoli ország nagyon távoli és megközelíthetetlen világa ez. Mint egy bevehetetlen vár, aminek a felfedezéséért meg kell harcolni – így éltem meg a türkmenisztáni kalandozásaimat, az ország virtuális megismerését egy regény lapjain keresztül. Nem csupán amiatt éreztem így, mert Ak Welsapar regényét angolul kellett elolvasnom, hanem amiatt is, mert Türkmenisztánt Észak-Korea után a világ második legzártabb országaként tartották számon pár évvel ezelőttig, mivel az ország soha nem működött önálló, független államként, hanem a Szovjetunió, majd Oroszország részeként tartották számon egészen 1990-ig, amikortól független államként létezik. Az országba azonban még mindig csak vízummal lehet bejutni, a kormány a médiát és az internetszolgáltatást is felügyeli. Ebbe a világba született bele Ak Welsapar, aki a szovjet hatalom elől Svédországba disszidált, miután a nép ellenségének nevezte őt a kormány, és egy év házi őrizetre kötelezték. Itt írja műveit svéd, orosz és türkmén nyelven.

Így született meg a The Tale of Aypi című regénye, ami angol nyelven jelent meg Svédországban.

turkmenisztab.pngA mű központi kérdése egy halászfalu világának megőrzése egy olyan rendszerben, ahol a hagyományos értékek helyébe a modern világ elemei lépnek. Az új elemek, amelyek a hatalom erőszakos törvényei következtében ráíródnak a hagyományos értékrendre, megváltoztatják a falu életét, az emberek mentalitását, a mindennapok rendszerét. A regény alapkérdése: meg lehet-e maradni az ősök által megteremtett szabályos világban egy ennek ellentmondó, ezt felülíró, eltörölni igyekvő hatalom szorításai közepette? Mennyit lehet átörökíteni az új idők számára a régi idők szabályaiból? Mennyit kell, mennyit érdemes? Meg tudjuk-e őrizni saját magunkat, a belső értékeinket egy ilyen világban? Ezeket a kérdéseket járja körül Welsapar regénye a mű központi szereplőinek sorsán át egy olyan világban, ahol találkozik az égi a földivel, a való világ a szellemvilággal. Vajon megoldhatók-e a földi kihívások szellemi segítség nélkül? – erre a kérdésre is keresi a választ a regény, és segítséget nyújt Türkmenisztán mélyebb megismerésében is.

A mű tehát nem csupán egy távoli világ felfedezésének lehetőségeit rejti magában, hanem önmagunk felé tett utazás is, elgondolkoztat értékekről, céljainkról, önmagunk és a világunk működéséről. Többször is el kell olvasni ahhoz, hogy az írói üzeneteket valóban megérthessük.

A beszámolót írta: Mihálydeák Adél

Kép: Wikimedia