The Galaxy Game – Barbados

Karen Lord: The Galaxy Game című könyve.

A sci-fi- és fantasyrajongók egyik fele az a típus, aki a megszokott világából nehezen lép ki, és igyekszik csak a kedvenc szerzőit olvasni. Én is ebbe a típusba sorolom magam. Nehéz nyitnom új szerzők, új univerzumok felé.

thegalaxygame-large.jpgAmikor beálltam a Világjáró könyvmolyok közé, teljesen véletlenül böktem Barbados országára, és nagyon kellemesen csalódtam, amikor kiderült, hogy egy ismertebb barbadosi származású irónő sci-fi, ill. fantasy világokról ír.

Még jobban meglepett maga a könyve, amit kiválasztottam: The Galaxy Game. (Magyar fordításról nem tudok, angolul hozzáférhető nemzetközi oldalakon.) Aki szeretne egy másfajta szemléletű, nem tipikusan „nyugati” fantasyba belekóstolni úgy, hogy biztosra megy „ízélményileg”, az ne habozzon beleolvasni.

Mint kiderült utólag, a sztorinak előzménykönyve is van: The Best of All Possible Worlds, bár enélkül is teljesen érthető. A fantasykedvelőknek fognak tetszeni a különleges tulajdonnevek (nem a megszokottak, ezt garantálom), ugyanakkor mégis vannak ismerős történetszálak és -vezetések: a főszereplő, aki nincs tudatában a képességeinek, de van két jóbarátja, akik segítik az önismereti utazáson, mentorok, ellenlábasok, kicsit Harry Potter-utánérzésünk is van néha, bár csak halványan.

A történet gyorsan pörög, nehéz letenni, így nem kell sokat várnunk a katarzisra. A személyes szálak mellett a fősodorban egy olyan verseny bontakozik ki, ami a főhősünket is végigsegíti a már korábban említett önismereti utazáson.

yrcpiwec.jpgMaga az írónő sem mentes az izgalmas életfordulatoktól: fizikatanár, diplomata, katona és akadémius is egyben. Első könyve, a Redemption in Indigo több díjat nyert, a második, a már említett The Best of All Possible Worlds szintén sikerkönyv.

Aki szeretne elszakadni a nyugati, tolkieni fantasytól, az bátran merüljön bele az afrikai hagyományokkal átszőtt „Karen Lord-i” világba.

A beszámolót írta: Demeterné Dózsa Viktória