Az olvasás világnapja - avagy elindul a blog :-)

id-10052695.jpg

Már hetek óta lázasan készülődünk: olvasunk, írunk, szerkesztünk, hiszen egy klassz csapattal úgy döntöttünk, hogy egy év alatt "kiolvassuk a világot." Az ötlet Ann Morgan, angol író, szerkesztőnőtől van, aki egymaga olvasott el 2012-ben a világ minden egyes országából egy-egy könyvet. Mi pedig a Nők Külföldön csapatával szeretnénk ezt a kihívást végigcsinálni, ráadásul úgy, hogy lehetőség szerint több könyvet is elolvasunk egy-egy országból.

A szervezést, országkiosztást már elkezdtünk nyáron, de a hivatalos indulás ma van, hiszen 1966. óta szeptember 8. az olvasás világnapja. Mikor máskor kezdenénk, ha nem ma? A cél, hogy 2017. szeptember 8-ig a világ minden országából elolvassunk minimum egy könyvet.

Miért szeptember 8. az olvasás világnapja? 1965-ben az UNESCO Teheránban tartott világkongresszusa nevezte ki szeptember 8-át az írástudatlanság vagyis analfabetizmus elleni nemzetközi napnak, amit 1966. óta ünnepelnek, vagyis idén van az 50. évforduló

"A világ megváltozott 1966 óta - de elszántabbak vagyunk, mint valaha, hogy minden nőnek és férfinak biztosítsuk a lehetőségeket, hogy képességeik és készségeik szerint azzá váljanak, amivé válni szeretnének, méltósággal és tisztelettel. A műveltség pedig a fenntartható jövő alapja mindannyiunk számára."                                                                         

Irina Bokova, UNESCO Főigazgató

Ha pedig olvasás és írás, akkor írunk is majd minden egyes országról, szerzőről és könyvről, hogy inspiráljuk az olvasóinkat is. Hiszünk abban, hogy most 2016-ban még nagyobb szükség van más kultúrák megismerésére, mint valaha, erre pedig az irodalom remek eszköz és lehetőség.

Sokféle könyvbeszámolót olvashatsz majd, hiszen mi magunk is sokfélék vagyunk. Ez így talán még izgalmasabb. :-)

Hamarosan érkeznek az elsők, már szerkesztés alatt vannak. 

Ha pedig te is csatlakoznál a kihíváshoz, akkor KATT IDE és jelentkezz

 

Kép: Surachai at FreeDigitalPhotos.net