A megdermedt szív - Spanyolország

Almudena Grandes: A megdermedt szív

Almudena Grandes: A megdermedt szív című könyve.

Almudena Grandes kortárs írónő földrajzot és történelmet tanult, utána fogott prózaírásba. Egy ideig árnyékíróként tevékenykedett, majd a „Lulú korszakai” tette híressé. Több regényét megfilmesítették.

A madridi születésű írónő 2007-ben megjelent regényét 2013-ban jelentette meg Magyarországon a Scolar kiadó, Cserháti Éva fordításában. Magyarul olvastam a könyvet, nyomtatott könyv formájában 2016 őszén. Kemény táblás, 928 oldal. Ezt muszáj leírnom, mert noha soha nem foglalkoztatott egy könyv terjedelme, ebben az esetben sokszor eszembe jutott, hogy érdemes lett volna két kötetre bontani, mert annyira súlyos és nehéz. A mondanivalója nem kevésbé.

megdermedt_szi_v_2_1.jpg

Almudera Grandes (Forrás Flickr)

Családtörténet a történelem viharában, az csak jó lehet- gondoltam, amikor sógornőm a kezembe adta, hogy olvassam, mert biztosan érdekel a spanyol történelem, most, hogy az országgal és a nyelvvel is közelebbi kapcsolatba kerültem. Nem csalódtam, de nem könnyű olvasmány: hosszúak a mondatok, rengeteg a szereplő, ugrál az idősíkokban és a nézőpontok is változnak.

A két főszereplő, Raquel és Álvaro a férfi apjának Julio Carriónnak a temetésén találkoznak. Álvaronak feltűnik egy idegen hölgy, akit senki sem ismer. Az egyik idősíkon az ő jelenkori (talán ’90-es évekbeli) történetük fut, míg a másik idősávon a spanyol polgárháború és az azt megelőző, politikailag instabil időszak (1931-39), a Franco rezsim (1939-1975), a II. világháború játszódik, amelyből ugyan a kivéreztetett Spanyolország hivatalosan kimaradt, de a Kék Hadosztály története révén mégis sorsfordító eseményeket hozott a két családnak. Raquelék baloldaliak, republikánus érzelműek; ők Franco győzelme után emigrációba kényszerülnek, míg a másik család, Julio Carriónnak köszönhetően felismeri, hogy hová érdemes helyezkedni, és őrületes gazdagságra tesznek szert. Öt gyermeke közül Álvaro a legkisebb, aki a leginkább ki tudja vonni magát az elvárások alól és fizikusi pályára megy. Mindemellett páratlan érzékenységgel kutatja ki a mélyen eltemetett titkokat. Ebben az időszakban, már Franco halála után 25-30 évvel vagyunk, egyre több mű jelenik meg amely a polgárháború alatt elkövetett bűnöket tárja fel. Álvaro is feltárja az addig félistennek hitt apja tetteit. Mindezt úgy teszi, hogy közben eltávolodik a családjától és egy tabudöntögető szerelemért zátonyra fut a házassága is. Erőteljesek az érzelmek, embert próbálóak a csalódások és megpróbáltatások, amelyeket a szereplők átélnek. Szenvedély, bosszú, megbocsátás, elfogadás.

megdermedt_szi_v_1.jpgA könyvben jellemzően a baloldaliak a jobb emberek, míg a francoisták ellenszenvesek. Mivel a korszakot egyáltalán nem ismertem, kicsit még utána olvastam. Különösen érdekelt jelenlegi szűkebb pátriánk ide vonatkozó történelme. Vajon hogyan élték meg a polgárháborút az elszigeteltségben, a Kanári-szigeteken? Itt is történtek borzalmak. Mint az sejthető volt, a republikánusok sem voltak ma született bárányok és vereségüket az összefogásra való képtelenségük is okozta. Mindkét táborból tízezrek estek áldozatul a tisztogatásnak. Spanyolország a ’30-as években a Szovjetunió és a hitleri Németország első csatatere volt, fegyvereik tesztje a nagy összecsapás előtt. Érdekesség, hogy Franco azért vitte át Spanyolországot a közép-európai időzónába (és még ma is ott van, bár sokan vitatkoznak ennek hasznosságával és lehet, hogy a közeljövőben ez meg is fog változni), hogy Berlin és Madrid között még nagyobb legyen az összhang. A másik két európai nagyhatalom, Nagy Britannia és Franciaország nem avatkozott be a spanyol polgárháborúba.

Kinek ajánlom?

- aki szereti a családregényeket

- akit érdekel a történelem, a spanyol polgárháború

- aki szereti Madridot

- aki karra sokat edzett (e-bookban magyarul nem adták ki sajnos) és utazás közben is van még hely a poggyászában)

- akinek jó szeme vagy szemüvege van

- aki nem szereti, ha megvesz egy könyvet és egy hét alatt már végez is vele

- aki képes koncentrálni és akár visszalapozni, hogy ki kicsoda és kivel van

- akinek van egy kicsit több ideje legalább az elején alaposan belemélyülni, hogy a hatása alá kerülhessen, mielőtt feladja

A beszámolót írta: Kaffka Andrea

vivalagomera.blog.hu

books-1757734_640_1.jpg

Még csatlakozhatsz a világjáró könyvmolyok csapatához! KATT IDE!