A kalóz - Katar

Abdullaziz Al-Mahmoud: The Corsair

Abdullaziz Al-Mahmoud: The Corsair című könyve.

Katar az Arab félsziget Perzsa-öbölbe nyúló félszigetén fekszik. Az emírség 1971 óta független a brit protektorátus alól. (1916-) Előtte nem volt független, 1536 és 1868 között török fennhatóság alatt éltek az itt élők a környékbeli arabokkal egyetemben.

Katar fővárosa Doha. Kb. 2 millió lakosú jólléti állam, lakosságának háromnegyede iszlám vallású, azon belül is 90%-ban szunnita. Innen sugároz az Al-Dzsazíra hírtelevízió és a Qatar Airways az egyik legismertebb légitársaság ma a világon. Az ország gazdagságát főleg a kőolajkészlet biztosítja.

Politikailag és földrajzilag ütközőzóna a két vallásilag fundamentalista siíta Irán és wahhabita Szaúd-Arábia között.

Abdullaziz Al-Mahmoud a legismertebb katari író, akinek művét az arab világon kívül angol nyelvterületen is érdeklődés kíséri. Az USA-ban mérnökként diplomázott és Angliában egy levéltárban talált olyan dokumentumokat, amelyek felkeltették érdeklődését a térség történelme iránt. Különösen érdeklődik a hajózás története iránt, de írt már az Al-Dzsazírának is.

2011-ben jelent meg az általam olvasott  mű Al Qursan címen.

A történet a 19. században, abban az időszakban játszódik, amikor a török birodalom meggyengülése folytán hatalmi vákuum keletkezik az Arab-félszigeten, s a Perzsa-öböl feletti ellenőrzés létkérdés nemcsak katonailag, hanem kereskedelmileg is a britek számára. A Kelet-indiai Társaságon keresztül igyekszik Anglia befolyását növelni, s ehhez szolgál eszközül egy díszes kard, amelyet az egyiptomi pasának kell eljuttatni Indiából. A kardra azonban a híres és öreg kalóz, Erhama bin Jaber is igényt tart. Ugyanakkor a félsziget belsejében, amely területen a későbbi Szaúd-Arábia alakul ki,a wahhabita vallási irányzat kezd teret hódítani.

Sokféle politikai, anyagi, karrier célú érdek ütközik, különböző kultúrájú és hátterű emberek keresik anyagi és személyes boldogulásukat. Szövetségek köttetnek és bomlanak fel;  ármánykodnak, de a bosszú is hangsúlyt kap. Önzés és önzetlenség, családi dráma, kegyetlenség és szenvedély, pénzéhség mutatja be az emberek életét, mielőtt felfedezték az olajat, és minden teljesen megváltozott.

Angolul olvastam a regényt, nyelvezete nem nehéz. Elbeszélésszerűen mutatja be az eseményeket, a helyszínek változatosak, melyhez a könyv térképet is mellékel. Sok érdekes karakter jelenik meg a regényben.

A beszámolót írta: Kaffka Andrea