Nők országa – Nicaragua

Gioconda Belli: Nők országa

Gioconda Belli: Nők országa című könyve.

A könyvkihívás megajándékozott az idei év általam olvasott legérdekesebb könyvével. Izgalmas történet, pergő, olvasmányos nyelvezet, lebilincselő és letehetetlen. Szerintem.

Gioconda Belli, aki megalkotta ezt a csodát, Nicaraguában született regényíró és költő, részben észak-olasz származású.  2010-ben elnyerte ezzel a könyvével a legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjat (La Otra Orilla), első nőként a díj történetében. Férje amerikai és egy lánya született.

Könyvében egy igazán fantasztikus, utópisztikus társadalmat hoztak létre, egy kis latin-amerikai országban Fagaus földjén. Egy vulkánkitörés következtében az ott élő férfi lakosság tesztoszteron szintje lecsökkent, melynek következtében a Ledér Álmok Baloldala (LÁB) párt átvette az irányítást. Tagjai nőkből állnak és minden állami tisztségbe nőket ültettek. Ezzel kezdetét vette egy társadalmi kísérlet, a boldogizmus. Egy gondoskodóbb, családiasabb és harmonikusabb rendszert hoztak létre, ez azonban nem mindenkinek tetszik. 

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy elmondom, a könyv elején a párt elnökasszonya, Viviana Sanson egy merénylet áldozata lesz. Minden nézőpontból ráláthatunk a helyzetre: mit szólnak azok a nők, akik vezető szerepet kaptak, azok a férfiak akik a háttérbe szorultak és azok, akik ezt még élvezik is. Nagyon jól bemutatja a rendszer erősségeit és gyengeségeit is. Én komolyan belegondolva élnék egy ilyen utópiában. Milyen az életed felelős pozícióban úgy, hogy közben anya, nő és feleség is tudsz lenni? Vajon engem támogatna a férjem? Tudunk másképpen gondolni a férfi-női szerepekre, a gender-kérdésre? A férfiak is lehetnek olyan szülők, mint a nők? Mennyit ér a házimunka? Ha a nőnek nem derogál elvégezni, akkor a férfinak miért? Részemről rengeteg kérdést felvet, még a férjemnek is olvastam fel belőle részeket.

„Nem akart sírni. Viviana biztosan azt mondaná, zokogjanak csak mindannyian nyilvánosan a tévében. Hangsúlyozni, a nevetségességig fokozni mindazt, amit nőiesnek tartanak – ebben állt a zsenialitása. Épp elég sokáig bánkódtunk amiatt, hogy nőnek születtünk, mondta, megpróbáltunk férfinak látszani, mintha nem épp a nőiesség lenne a legfőbb értékünk, de ennek most vége: mostantól felhasználunk és a legvégsőkig viszünk minden nőkhöz kapcsolódó sztereotípiát.”

Nicaragua Magyarországnál másfélszer nagyobb ország, a közép-amerikai kontinenshídon. Elnevezésében egy Nicarao nevű indián törzsfőnök emlékét őrzi. Az egykori spanyol gyarmat 1821-ben nyerte el függetlenségét. Területének nagy részét a Kordillerák vulkanikus láncai uralják. A szárazföldön északon Honduras, délen Costa Rica határolja. A Csendes-óceán partvidéke keskeny, a Karib-tengert övező pedig széles, mocsaras síkság. Az ország déli részén a Nicaragua-tó hatalmas vízfelülete terpeszkedik. Az ország gazdaságát az agrártermelés jellemzi. Leginkább cukornádat, kukoricát, kávét, gyapotot és banánt termesztenek. Ásványkincsei közül az arany és az ezüst említésre méltó.

A beszámolót írta: Nóra