Süllyedünk – Maldív-szigetek

Stefanie Bisping: Lesereise Malediven – Der Trompetenfisch in der Lagune című könyve.

Stefanie Bisping: Lesereise Malediven – Der Trompetenfisch in der Lagune című könyve.

Emlékszel arra a menő rokonra, akinél a türkizkék víz fölé nyúló pálmafával volt giccsesre tapétázva az egész fal? Anélkül, hogy összekócolta volna a haját az Indiai-óceán monszunja, ő már a ’80-as években tudta, mi a teendő: minden lehetséges eszközzel fel kell hívni a figyelmet a korallzátonyokat fenyegető veszélyekre!

A Maldív Köztársaság egy 26 atollból álló szigetcsoport Indiától délnyugatra. A tengerszint rohamos emelkedése már régóta fejfájást okoz az ittenieknek. A maldív nép politikai vezetői világviszonylatban is a környezetvédelem élharcosainak számítanak, és remélhetőleg egyre több kivitelezhető megoldással rukkolnak elő. A tengervíz felmelegedése például annyira meggyengíti az ökoszisztéma egyensúlyát, hogy a szemet gyönyörködtető koralltelepek ma már nem növekedhetnének emberi beavatkozás nélkül.

What can I do to protect coral reefs?

Ráadásként jött a 2004-es cunami, a maga nem feltétlenül tisztességes szándékaival. Akinek rémlenek pl. a Srí Lanka-i képeken látható hatalmas hullámok, az itt egészen mást tapasztalna. A sekély vízben nem képződik magas hullámfal, hanem a víz szintje egyszerűen csak hihetetlen gyorsan megemelkedik. El sem jutnál a lakásod ajtajáig, de ha mégis, akkor sem lenne hová menned. A legközelebbi hegycsúcs(?) alig 2 m magas. 

„A Maldív-szigetek romantikára ítéltettek.”

A művet rendhagyó útikönyvnek is nevezhetnénk. Említi a főbb nevezetességeket, de elmagyaráz a maldív népről néhány olyan részletet is, amelyet valószínűleg nem tudnánk meg egy hagyományos, turistáknak szánt könyvből. Például, hogy a lakosság gyakorlatilag két részre oszlik. Az egyik fele az idegenforgalomban, otthonától távol dolgozik valamelyik, kifejezetten egy luxushotel számára feltöltött, álomszép tengerparton, ahol épp egy híres focista és egy hollywoodi színész (édeskettesben, de pszt!) ered Némó nyomába. A másik fele talán sosem hagyja el a szigetet, ahol született, és nem találkozik egy külföldivel sem.

Eddig a romantika. A szigeteken híresen magas a válások száma. Szerencsére a maldívoknak erre is van ötletük: bevezették, hogy ugyanazzal a személlyel legfeljebb 3-szor szabad házasodni.

Azoknak pedig, akik – gyerekkorunk kedves fotótapétás rokonaival ellentétben – nagy ívben tesznek a klímaváltozásra, sőt, abban sem kételkednek, hogy a Föld lapos, van egy jó hírem. A Maldív-szigetek az a hely, ahol minden különösebb erőfeszítés nélkül el lehet látni az Egyenlítőtől egészen az Antarktiszig. 

A földrajz e ritka csodája mellett felpiszkálta még a kíváncsiságomat az ország történelme, a buddhista és a muzulmán kultúra keveredése, és azok a leletek, amelyek a csendes-óceáni tutajos, Thor Heyerdahl expedíciója során kerültek elő. Ezek után érdeklődve venném kézbe egy helyi író művét is.

Befejezésül még egy mondat, amit útikönyvben aligha találnánk meg:
„A legnagyobb szolgálatot bizonyára azzal tennénk a szigeteknek, ha otthon maradnánk.”

Úgyhogy üsse kavics, én ezt is teszem.

A beszámolót írta: Ági