Négy uralkodó – Thaiföld

Kukrit Pramoj: Four reigns című könyve.

Thaiföld Délkelet-Ázsiában található, Laosz, Kambodzsa és Malajzia szomszédságában. Eredeti neve Sziám. Történelmét alapvetően kínai és indiai befolyás határozta meg. Az európai beavatkozások ellenére is megőrizte függetlenségét, amit az uralkodók diplomáciai érzékének is köszönhet, és ebből kifolyólag sosem vált gyarmattá.51qamuj.jpg

M. R. Kukrit Pramoj Thaiföldön született, és Oxfordban tanult. Igazi polihisztor volt: miniszterként, politikusként, táncosként, kritikusként és újságíróként tevékenykedett. Több mint 20 könyvet írt.

Az egyik legismertebb és leghosszabb regénye a Four reigns. Egy lány, Phloi és annak családján keresztül mutatja be a mindennapi thai életet az 1892-es évtől egészen 1932-ig, 4 uralkodói érát érintve. A történet folyamán bemutatásra kerül, hogyan változott az életük, és hogyan változott a nemzetközi események hatásaira Thaiföld.

A fontosabb történelmi események mentén ismerteti a karakterek életét, mint például az 1932-es forradalom, a növekvő japán hatás, a második világháború kitörése és Bangkok bombázása.

Bemutatásra kerül egy hagyományos thai esküvő, egy temetés, családi bonyodalmak, mint két feleség és a gyermekeik közötti féltékenykedés. Illetve az uralkodónak való behódolás jelei is kivehetők a könyvből. Egyik bohókás szenvedélye az uralkodónak a sétabotok lettek, és minden tisztségviselő sétabotokat kezdett el gyűjteni. A Kelet és Nyugat találkozásának meglepő fordulatával találkozhatunk a könyvben: Phloi 2 fia Angliában kezdi meg tanulmányait, ahol meglepve tapasztalják meg a szólásszabadságot és a választás jogát (demokráciát).

Számomra a könyv túl hosszú volt, és lassú. Emellett a nyelvezet sem volt egyszerű, sok helyen thai kifejezésekkel megtűzdelve. Történelmi szempontból olvasva érdekes lehet a könyv, de számomra sok izgalmat nem tartogatott.

A beszámolót írta: Vicze Gabriella