Egy jobb élet reményében... - Zöld-foki Köztársaság

Sérgio Monteiro: Other American Dreams

Nincsenek érdekes indokok az ország- és a könyvválasztásom mellett, nem sokat tudtam az országról és szerettem volna utánaolvasni. A könyvvel pedig nem volt egyszerű dolgom, mert az országnak több írója is van; de angolul hozzáférni sem volt a legegyszerűbb a könyvhöz, a könyvesboltot és könyvtárat gyorsan ki is zártam, de szerencsére a jó öreg Amazon és az e-book megmentett.  :)

A Zöld-foki Köztársaság portugál gyarmat volt egészen 1975-ig, amikor is elnyerte a függetlenségét. Az Atlanti óceán egyik szigete, amely ma az egyik legfejlettebb és legdemokratikusabb országnak számít Afrikában. A 15. században portugál telepesek gyarmatosították a területet, létrehozva ezzel az első európai települést a környéken.

Pár érdekes információ az országról, amit találtam:

  • a II. világháború idején Churchill tervezett betörni az országba, de végül ezeket a terveket az utolsó pillanatban lefújták;
  • 1975. július 5.-én Bissau Guineával együtt vált függetlenné az ország, de csak 1992-ben lett saját himnuszuk és nemzeti zászlójuk is;
  • a Zöld-foki Köztársaság a tengeri kiterjesztése a Szaharának, a forró szél barnás homokot szállít a területre október és június között;
  • az országban születettek közül többen élnek a köztársaságon kívül, mint azon belül: kb 350 ezren az Egyesült Államokban, de Európa számos országában is megtalálhatóak, mint Hollandia, Luxemburg, Egyesült Királyság vagy Olaszország;
  • minden második lakosra jut egy kecske, úgyhogy kb 200-250.000 lehet belőlük :)
    a helyi mondás szerint ha 20 évig folyamatosan fogyasztod a helyi alkoholos italt, a grogot (grogue), akkor elveszítheted a látásod.

Sérgio Monteiro: Other American Dreams című könyve.

Az író (Sergio F. Monteiro) a Zöld-foki Köztársaságban született, majd Washingtonban élt, illetve jelenleg Kínában tevékenykedik, kreatív írást tanít. Az Other American Dreams című könyvét a szülőhelye inspirálta, szerette volna megmutatni egy fiktív történeten keresztül, hogyan is kell elképzelni a hajókon egy jobb élet reményében Amerikába és Európába bevándorolni készülő emberek útját. Az író egy cikkben a következőt írja a könyv születéséről:

“Szerettem volna feltárni, hogy mi motiválja az embereket, hogy hátrahagyják a szülőföldjüket és a szeretteiket, az életüket kockáztatva hajóra szálljanak és az életüket ismeretlen helyeken újrakezdjék a semmiből.”

other_american_dreams.jpgA könyvben egy rendőr, Aranha szemszögéből ismerjük meg a történetet. Szilveszter éjjelén riasztást kapnak egy elhagyatott hajóról, amit a kikötőben találnak meg, rajta 11 halott emberrel, akik Afrikából érkeztek, hogy Amerikában új életet kezdhessenek. Egyetlen túlélő egy ghánai 18 éves fiú, akit a főhős próbál kikérdezni a történtekről. Teszi ezt titokban, mert a felettesei nem szeretnék nyilvánosságra hozni a történteket, a hajót a rajta lévő elhunytakkal felgyújtják, mielőtt bárki is megtudhatná pontosan mi történt. Aranha nyomozásba kezd, miközben maga sem tudja mire fog bukkanni, de a könyvet teleszövi a korrupció és a nemzeteken átívelő drogügyletek.

Vajon sikerül-e megoldani a rejtélyt? Kiderül-e ki a felelős a történtekért és egyáltalán kiben bízhat meg a szigeten?

A könyv hivatalos weboldalát itt találod.

A könyvbeszámolót készítette: Kitti